Kristal bollen kraken

Het verhaal

van de Mexicaanse kristalbollen

 

Van buiten:

Een onooglijke ronde steen.

 

Van binnen:

Een holte met prachtige kristallen!

 

Mexicaanse kristalbollen kraken.

kristal-bollen-sylviaIn de winkel is er het bekende ‘kristalbollen kraken’. Deze kristalbollen zijn 80 miljoen jaar geleden in een vulkanisch gebied in het noorden van Mexico ontstaan. Na het kraken van de bol is het elke keer een verrassing wat er in 80 miljoenjaar lang binnenin je bol verborgen is gebleven.

Wat zijn Mexicaanse bollen en hoe ontstaan ze?

Stel je eens voor dat je aan de rand van een gloeiende vulkaankrater staat, vol met gloeiende en borrelende lava. Aan de bovenkant van die gloeiende brij zie je telkens gasbellen aan de oppervlakte kapot spatten. Miljoenen ronde gasbellen zijn van onderuit de krater op weg naar de oppervlakte. Maar dan…. dan gaat de lava stollen en dat begint uiteraard aan de bovenkant (net als de warme pap die van het vuur wordt gehaald waar dan een vel op verschijnt.) alle gasbellen die nu nog onderweg zijn, kunnen hierdoor niet meer ontsnappen en hangen met tienduizenden tegen dat plafond van die steenkorst. De gasbellen ‘verstarren’ als het ware en worden ingekapseld. In de Mexicaanse streek Chihuahua heeft men een 80 miljoen jaar oude ‘lava-put’ontdekt waar men deze verstarde gasbellen delft.

kristal-bollen

Hoe vormen zich de kristallen binnen in?

Door de gigantische hitte binnen in de bol, wervelen atomen en moleculen als gekken in het rond. Als de lava langzaam afkoelt, gaan zij zich weer oplijnen volgens de wetten der natuur (dit heet kristallisatie). Kiezelzuur heeft de gewoonte tijdens het afkoelingsproces alle holtes en spleten op te zoeken en dus ook in de gasholtes te vloeien. In de loop van de miljoenen jaren wordt lava, die deze bollen omringt, door de erosie aangetast en kan men deze ‘versteende’ gasbellen delven.

Wat kan er in zitten?

Niemand kan van de buitenkant zien wat er binnen in zit. Het is altijd weer een verrassing. Al opent men 10.000 bollen, nooit zijn er twee hetzelfde. Pas nadat de geode met een speciale tang gekraakt is, wordt de inhoud zichtbaar. De schoonheid van de mooie gekleurde agaat of flonkerende kristallen laat je weer eens het grote wonder van de natuur zien!

U kunt de volgende kristallen in deze geoden aantreffen: calciet (beige-bruin) agaat (donker/grijsblauw) geode met bergkristal (helder/melkwit) amethist (licht/donker lila) rookkwarts (grijsbruin/donker). De bijkristallen zijn ook heel interessant. Wij noemen dan in de eerste plaats calcietkristallen in hun veelvuldige verschijningsvormen. Zo kennen we engelenvleugel calciet, verder nog de Goethiet naaldjes en/of kwastjes. Dit is een ijzerhydroxide of eenvoudiger gezegd ijzerkristalletjes.

 

Wat zit er in jouw bol?

 

Buitenkant / rand Zeldzaam:
Calciet – bruin Heldere calciet
Agaat   – blauw/grijs Bruine Calciet
Jaspis – rood Pagode calciet
Rhyoliet – geel Chalcedoon – blauw
Binnenin (kristallen) Engelenvleugel calciet
Bergkristal – helder Mordeniet – sneeuwwit
 Amethist – paars  Goethietkwastjes / puntjes
 Rookkwarts – bruin  Bergleer – grijzige massa
 Agaat – blauw/grijs    …………………………………….

Share This:

Meer informatie?

Uw naam (verplicht)

Uw leeftijd (verplicht)

Uw email (verplicht)

Uw telefoonnummer (verplicht)

Onderwerp

Uw bericht

Voer de onderstaande code in (spambots kunnen de vervormde tekst niet lezen en zodoende voorkomen wij dat dit formulier misbruikt wordt om ons spam te verzenden)

Welke code staat in de afbeelding?:

captcha *

WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien